söndag 25 mars 2012

Jag tycker inte om absolutistiska påståenden


Introduktion.
Det var nyligen en kost och kosttillskotts föreläsning på Högskolan i Halmstad. Själv hade jag inte tid att gå på den då jag var upptagen med lite tentapluggande men jag har fått lite post-föreläsningsskvaller av några som gick på den. Tydligen gick man in med en väldigt rak ”kosttillskott är meningslöst” inställning.

Jag har väldigt lite tålamod med ogrundade absolutistiska påståenden när sanningen är ”Det Beror På” (DBP).


Kosttillskott kan mycket väl ha en plats i väl balanserade dieter. Omega 3 tabletter om du inte äter mycket fisk. D-vitamin på vinterhalvåret om du inte solar i uv-B solarier med jämna mellanrum. En lågkoncentrerad multivitamin om kosten inte är där den ska vara eller du är en lågenergiförbrukare. Proteinpulver för att hjälpa till med proteinintaget eller för att det är är gott och awesome. Listan kan göras lång. Jag har menat att skriva lite om proteinpulvers mer ovanliga och alternativa användningsområden ett tag nu och detta blir ett utmärkt tillfälle.

Vad är Whey protein?
Whey protein eller vassle, som vi brukar kalla det för i Sverige brukar användas flitigt av den viktlyftande populationen. Dels för att det är smidigt att få i sig ett par klunkar protein, det är relativt billigt protein per krona (om du inte köper i mataffären) och för att det är gott.
Vanligt mjölkprotein består av vassle och kasein. Vassle bildas som restprodukt vid osttillverkning.
Vassle är inget nytt påfund, på Island drack man fermenterat vassle och använde även det som marinad.

Isländska vikingars preworkout drink bestod av flugsvamp och vassle då man inte hade säd att göra öl av. Typ
 
Idag går vassle igenom en massa processer där man bland annat tar bort fett och kolhydrater vilket därmed höjer koncentrationen av protein i pulvret. Proteinkoncentrationen brukar ligga nånstans mellan 80 och 95%. Man har även tagit fram en massa olika varianter av vassleprotein, bland annat har man gjort en del av magens jobb och ”klippt” sönder proteinkedjorna delvis för att göra upptaget lättare för kroppen.
Min personliga åsikt är att om du inte har ett specifikt behov av specialvarianter (typ allergier) så är det ganska meningslöst att köpa annat än det billigaste och godaste whey-80 pulvret du kan hitta då alla andra varianter ofta är mycket dyrare i förhållande till eventuella meningslösa tveksamma bonuseffekter.



Anledningen till att vassle är awesome kan man se på tabellen ovan. Om ni läste mitt svamlande om proteinkvalitet förra veckan så kanske ni kommer ihåg att det bland annat handlade om att ha en aminosyraprofil som påminner om vår egna. Vassle innehåller ganska mycket av bovint laktoferrin som är väldigt likt den mänskliga varianten. Med andra ord, vi får nästan i oss exakt de aminosyrorna vi vill behöver när vi dricker vassleprotein. Denna trenden fortsätter med Imunoglobulin, alfa- och betalaktoglobulin och andra proteiner i vasslet. Den röda tråden i följande artikel handlar helt enkelt om att vassleproteins uppbyggnad är extremt likt vårt proteinbehov. Bland annat påminner det om bröstmjölken vi får i oss som bebisar. Detta betyder att man kan delvis härma den imunboostande effekten av bröstmjölken vi fick av Mamma.

Abstract
Whey, a protein complex derived from milk, is being touted as a functional food with a number of health benefits. The biological components of whey, including lactoferrin, betalactoglobulin, alpha-lactalbumin, glycomacropeptide, and immunoglobulins, demonstrate a range of immune-enhancing properties. In addition, whey has the ability to act as an antioxidant, antihypertensive, antitumor, hypolipidemic, antiviral, antibacterial, and chelating agent. The primary mechanism by which whey is thought to exert its effects is by intracellular conversion of the amino acid cysteine to glutathione, a potent intracellular antioxidant. A number of clinical trials have successfully been performed using whey in the treatment of cancer, HIV, hepatitis B, cardiovascular disease, osteoporosis, and as an antimicrobial agent. Whey protein has also exhibited benefit in the arena of exercise performance and enhancement.

Det diskuteras många teorier och möjliga imunboostande effekter av vassleprotein i denna artikeln.
Jag kommer dock endast sammanfatta ett fåtal punkter som är intressanta och relevanta annars kommer detta bli ett gigantiskt evighetsarbete. Vill du läsa mer ligger det en länk i referenslistan. Fullängdaren ska vara gratis.
 
  • Vassleprotein kan teoretiskt hjälpa till i kampen mot cancertumörer. 20 patienter med stadium IV cancer (cancern har spritt sig i kroppen) fick en massiv cocktail med olika tillskott, bland annat 40g vassleprotein och multivitamin i 6 månader. 16 patienter överlevde och alla rapporterade en ökad livskvalité. Det kan ha varit vadsomhelst i cocktailen som gav effekten dock.
  • Hepatit B patienter fick vassle och kaseinprotein i olika stadier av behandlingen. Markörer för förbättrad läkningsprocess förbättrades.
  • HIV patienter delades in i 2 grupper och fick 45g vassle från 2 olika källor. Gruppen som fick vasslet som var processat på en lägre temperatur fick en ökning av Glutahion. En antioxidant som bildas i kroppen bland annat med hjälp av Cystein, en aminosyra som det finns gott om i vassle.
  • Kvinnor med HIV började träna och fick 1g vasslepulver per kg kroppsvikt upplevde ökad livskvalité. Kan lika gärna bero på träningen som proteinet dock.
  • Standard antibiotikabehandling och 200mg laktoferrin, som finns i vassle, i en vecka gav en 100%ig rensning av bakterier som anses vara skyldiga till magsår. I kontrast till 70-75% utan laktoferrin.
  • Laktoferrin verkar vara allmänt awesome mot en massa bakterier. Bland annat E. Coli och Salmonella.
  • Fermenterad mjölk och vassle dagligen sänkte blodtrycket i friska män jämfört med vanlig mjölk. Kan vara värt att fundera på om man är i riskzon för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Vassleprotein och styrketräning gav ökad muskelmassa jämfört med maltodextrin (socker typ) och styrketräning. Inga överraskningar egentligen eftersom de flesta käkar för lite protein i studier. Dock vet vi att lite ökad muskelmassa och minskad fettmassa är bra för hälsan.
  • Vassleprotein innehåller calcium som är bra för bland annat benhälsa och kan eventuellt vara bra vid viktnedgång.
  • På tal om benhälsa. Dagligt intag av mjölkprotein ökar bentätheten hos både män och kvinnor.
  • Glutahion minskar oxidativ stress och därmed antagligen minskar infektionsrisken i hårt tränande atleter.
  • Vassleprotein i en babyformula gav snäppet bättre bakterieflora jämfört med vanlig mjölk hos 2 veckor gamla bebisar. Du vill nog prata med din läkare om detta först innan du experimenterar, dock.
  • Vassleprotein där man tagit bort väldigt mycket av potentiella ämnen som barn kan vara allergiska mot (översättning: använd inte vanligt vassle på nyfödda!!!) användes för att minska spädbarns kolik.
  • Barn med kort tarmsyndrom har nytta av vassle då det stannar kvar och absorberas bättre i tarmen än andra proteintyper. En annan fördel är att man slipper bland annat laktos som ofta skapar problem i tarmsituationer.
  • Protein är kritiskt efter kirurgiska ingrepp och vid läkningsprocesser. Vassledrinkar är ganska lätta att få i sig om man inte är pigg nog att äta på riktigt.
  • Vassleprotein verkar öka kognitiva funktioner hos stressade individer. Kan bero på allmänt ökat proteinintag alternativt minskat kolhydratsintag.

Dessa påståenden kommer från endast EN översiktsartikel från 2004. Det finns en massa användningsområden för vassle som jag är för lat inte väljer att skriva om nu då jag måste plöja igenom många fler referenser. Författaren till artikeln noterar att ett antal studier är delvis betalade av mjölkindustrin men många är gjorda utan sponsring och är förhoppningsvis helt opartiska.
Slutsatsen man kan dra är att det är bättre och definitivt mer ansvarsfullt att säga ”Det Beror På, det är antagligen inte fel” än ”NEJ!!!” på frågan om kosttillskott, i det här fallet proteinpulver, är nödvändigt.
Jag vet att det gjordes andra mer eller mindre ogrundade påståenden på föreläsningen i fråga men då jag inte var där tänker jag inte kommentera mer.

Referens:
Alternative Medicine Review. 2004 Jun;9(2):136-56. Therapeutic applications of whey protein. Marshall K.


4 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet Carl :)

    Jag var på föreläsningen och håller delvis med dig om att den handlade om att kosttillskott inte behövs. Däremot tycker jag att föreläsningen hade en djupare mening än så då den tog upp bristerna i kontroller av kosttillskottsbranschen (något som jag var helt ovetandes om). Jag hoppas att det kommer strängare kontroller så att man kan lita på det som står på förpackningen, och att saker och ting inte innehåller förbjudna substanser. Jag har även samma åsikt när det kommer till kontroll av vanliga livsmedel, allra helst ur allergensynpunkt.

    I övrigt håller jag med dig om att whey är awesome ;)

    /Julllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart behöver kosttilskottsbrancen kontrolleras mycket hårdare, som det är just nu är det rena rama djungeln där ute.
      Om man vill göra det enkelt för sig är följande regler bra för att filtrera bort 90% av skiten:
      "Finns den aktiva ingrediensen i mat eller är tillskottet ett derivat av de tre makronutrienterna så fungerar det antagligen"
      "Låter det för bra för att vara sant är det antagligen det" <--Trots att jag skrivit om hur awesome vassle är
      "Flera X, mera skit"

      Radera